Bästa händerna i Texas Hold'em

Texas hold'em eller bara hold'em är en otroligt populär pokervariant. Det har skrivits massor om spelet och Texas hold'em är på många sätt kungen av alla kortspel. Spelvarianten av poker har blivit populär tack vare stora evenemang med pokerturneringar och via program på TV.

Vem som helst kan lära sig att spela poker och Texas hold'em. Spelet kombinerar tur och skicklighet samt en massa spänning och möjligheter till vinst. Du kan hela tiden utveckla din spelskicklighet och lära dig nya saker. Det här gör att spelet hela tiden känns roligt och spännande och att dess popularitet aldrig sinar.

Texas hold'em erbjuds på alla bra spelsajter på nätet tillsammans med andra varianter av poker. Du kan även delta i turneringar och mäta dig mot andra spelare. På nätet kan du i lugn och ro spela när och hur du vill utan stress. Du slipper också den psykologiska komponent som spelet har i verkliga livet, där du även behöver kunna läsa dina motspelare.

Basfakta

Precis som i de flesta varianter av poker ska du i Texas hold'em ha den bästa handen i slutet för att vinna potten, eller så ska alla andra spelare ha lagt sig så att du är den sista spelaren kvar.

Man använder en kortlek på 52 kort. I Texas hold'em har man en dealerknapp för att visa hur korten ska delas. Efter varje spel går dealerknappen vidare och de två spelarna som finns närmast dealern till vänster ska satsa den lilla och stora mörken.

Varje spelare får sedan två hålkort, eller mörka kort, och fem gemensamma kort delas ut på bordet uppochnervända. De här gemensamma korten kan alla spelare utnyttja för att försöka skapa den bästa handen.

Texas hold'em handlar om långsiktigt strategiskt tänkande. Du behöver kunna planera spelet och bedöma olika spelsituationerna, känna till oddsen och ha god självbehärskning. För att vinna ska du också ha koll på de bästa starthänderna.

Starthänder

I Texas hold'em får varje spelare två hålkort som också utgör din starthand. Ifall du har koll på de bästa starthänderna vet du också om det lönar sig att gå med i satsningsrundan eller inte. Sammanlagt finns det 169 olika kortkombinationer du kan få, borträknat olika färgsammansättningar. Den absolut bästa starthanden är två ess och oddsen att du får den här handen är 1 på 120. Den sämsta handen är en 2a och en 7a i olika färger.

Generellt sett kan man säga att ju fler spelare som finns kring bordet desto starkare behöver din hand vara. Samma gäller om dina motspelare spelar aggressivt och bluffar mycket, samt din egen position vid bordet.

Nedan följer en lista på de bästa händerna grupperat från den bästa till den sämsta. Kom ihåg att också hålla i minnet de olika styrkeförhållanden som nämns i stycket ovan.

  • Ett par ess, ett par kungar, ett par damer, ett par knektar samt ett ess och en kung i samma färg.
  • Två tior, ess och dam i samma färg, ess och knekt i samma färg, kung och dam i samma färg samt ess och kung i olika färger.
  • Ett par nior, knekt och 10:a i samma färg, dam och knekt i samma färg, kung och knekt i samma färg, ess och 10:a i samma färg samt ess och dam i olika färg.

Ifall du vill lära dig spela Texas hold'em kan du testa något av de gratis pokerspel som finns online eller ladda ner ett pokerprogram. Du har inget att förlora och kan enkelt lära dig hur spelet funkar. Sedan är det dags att styra kosan mot ett pokerrum online där du kan börja vinna riktiga pengar.